10-03-08

10 dagen betaald verlof voor ouders van gehospitaliseerde kinderen

Ouders waarvan waarvan het kind in het ziekenhuis wordt opgenomen zullen in de toekomst 10 dagen betaald verlof krijgen, dankzij een wetsvoorstel van Myriam Vanlerberghe.

“Het is normaal dat ouders hun kind maximaal willen bijstaan bij deze onaangename en vaak pijnlijke ervaring, maar dan wel zonder dat ze daar financieel voor worden gestraft”, verduidelijkt Myriam Vanlerberghe. "Bovenop de vaak zware ziekenhuisfacturen, is een inkomensverlies gedurende 10 dagen voor sommige ouders een zware dobber."

Een werknemer heeft nu recht op 10 dagen klein verlet wanneer zijn/haar kind onvoorzien opgenomen wordt in het ziekenhuis. Deze dagen zijn onbetaald. Bepaalde sectoren en ondernemingen voorzien in een tegemoetkoming van de werkgever (volledig of gedeeltelijk behoud van het loon), maar deze collectieve akkoorden zijn zeker geen algemeen verschijnsel. Dit betekent dat de sociale regelgeving met deze situatie, die voor de ouders bijzonder delicaat is, weinig rekening houdt.


Voor gezinnen met een laag inkomen is het inkomstenverlies dat deze dagen verlet met zich mee brengen, amper te dragen. Ze worden dus vaak gedwongen om niet bij hun kind in het ziekenhuis te blijven. Deze ouders zouden tijdelijk afwezig moeten kunnen zijn om dergelijke situatie het hoofd te kunnen bieden of om zich te organiseren, maar dan wel zonder daar financieel voor afgestraft te worden.


“Wij stellen dan ook voor om een uitkering toe te kennen aan ouders waarvan een kind in het ziekenhuis opgenomen wordt en dus ernstig ziek is of een ongeval gehad heeft.” De vergoeding die zij hiervoor ontvangen stemt overeen met 75% van het geplafonneerde gederfde loon en wordt betaald door de ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Dit voorstel doet geen afbreuk aan gunstiger bepalingen die op de werknemer zouden van toepassing zijn. Ondernemingen of sectoren kunnen dus nog altijd een aanvulling voorzien tot een (bijna) volledig loonbehoud.

Myriam Vanlerberghe: "Het was een werk van langer adem maar ik ben opgelucht dat alle Vlaamse en Waalse meerderheidspartijen dit voorstel nu eindelijk hebben meeondertekend. Ik reken er dan ook op dat de nieuwe wet vlug een feit is want kinderen moeten niet dubbel lijden."

Proficiat Myriam. Velen van ons weten hoe erg het is je kind te moeten achterlaten in het ziekenhuis omdat je verlof op is. Bijna is dit verleden tijd. 

De maatschappij als hoeksteen van het gezin, komt naderbij.

19:38 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.