09-06-08

Onthaalouders gaan samenwerken

 

Een aantal jaren terug voorzag Kind & Gezin in de mogelijkheid om onthaalouders die aangesloten zijn bij een dienst voor Onthaalouders te laten samen werken. Voorlopig ging het om een proefproject, sinds dit jaar wordt het samenwerkingsverband in een reglementering gegoten. De samenwerking houdt in dat de onthaalouders samen tot maximum 8 fulltime kinderen kunnen opvangen met een gezamenlijke aanwezigheid van maximum 14. Een alleen werkende onthaalouder krijgt een capaciteit van maximum 4 fulltime kinderen met een gezamenlijke aanwezigheid van maximum 8.

  

Bij de dienst voor Onthaalouders van de stad Oostende wekte de mogelijkheid tot samenwerken vooral de interesse van onthaalouders en hun verwanten. Tot nu toe had de dienst 4 samenwerkingsverbanden: twee maal een combinatie van echtgenoten en twee maal een combinatie van moeder en dochter.

 

Dat de samenwerking bij onthaalouders zonder familieband minder ingang vindt, ligt ergens voor de hand: de opvang gebeurt immers in de eigen woning, waardoor problemen kunnen ontstaan als de eigenaar van de woning plots ziek valt of er mee ophoudt. De opvang organiseren buiten de eigen woning is natuurlijk een oplossing, maar vraagt meer investeringen (extra huur) en daarvoor wordt geen extra vergoeding voorzien. Bovendien dient er voldoende vertrouwen te zijn tussen beide partijen want er moeten immers heel veel afspraken worden gemaakt, onder andere rond het financiële aspect. Bij die afspraken helpt de dienstverantwoordelijke wel om alles op papier te krijgen, zodat er bij onenigheid zo weinig mogelijk discussies ontstaan.

  

Ondanks deze minpunten, sloegen onlangs toch 2 onthaalouders op de Vuurtorenwijk de handen in elkaar om te gaan samen werken. Beiden zijn reeds een tijdje werkzaam als onthaalouder bij de dienst voor Onthaalouders. Vicky Blieck kan bogen op 18 jaar ervaring. Marjan Flederick is reeds anderhalf jaar werkzaam als onthaalouder. Beiden droomden reeds lang van een samenwerking. Toen het gelijkvloers appartement naast de woning van Marjan ineens te huur stond, hakten ze de knoop door. Ondanks de nadelen – door het huren van een afzonderlijk pand, gaan ze er financieel een stap op achteruit – zien ze vooral de vele voordelen: een samenwerking doorbreekt het isolement, beiden hebben hun eigen woning weer volledig ter beschikking van hun eigen gezin en de samenwerking biedt ook de mogelijkheid om hun eigen vaardigheden nog beter te ontplooien.

 

Hun droom, die ze Ma Vi noemen, een samentrekking van hun namen én bovendien een naam met de nodige symboliek, gaat vanaf deze week in vervulling in de Eduard Hammanstraat 18. Er is elke dag, behalve op woensdag, opvang mogelijk van 6 uur tot 17.30 uur. Plaatsjes kunnen echter niet ter plekke gereserveerd worden. Daarvoor is contactname met de dienst voor Onthaalouders nodig. De dienst voor Onthaalouders is gevestigd in de Mariakerkelaan 272, tel. 059/80 76 52 en is bereikbaar elke maandag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur tot 18.30 uur; elke woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en elke tweede en vierde donderdag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Bij deze wil ik graag Marjan en Vicky feliciteren met de verwezenlijking van hun droom!

Vanessa Vens

De dienst voor Onthaalouders is bovendien permanent op zoek naar nieuwe onthaalouders. Vooral kandidaten uit het Centrum van Oostende zijn meer dan welkom!

11:48 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.