27-08-08

Armoede gaat ons allemaal aan

“Armoede gaat ons allemaal aan. Naast initiatieven van de overheid zijn ook acties van organisaties en burgers noodzakelijk in de strijd tegen armoede.” Dat zei de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Jean-Marc Delizée, vandaag tijdens een daguitstap naar Oostende met meer dan 500 kansarme kinderen. Hij noemde deze « Journée des Oubliés des Vacances », een organisatie van het Secours populaire Wallonie-Bruxelles, “een fantastisch voorbeeld” van zo een actie.  

 

De kinderen uit Wallonië en Brussel werden eerst verwelkomd op het stadhuis van Oostende en vertrokken daarna voor een strandwandeling, strandplezier of een bezoek aan een van de talrijke attracties van de badstad. “Elk kind recht op vakantie en vrije tijd,” liet de staatssecretaris optekenen. “Dat staat in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Toch kan 1 Belgisch kind op de drie niet vertellen over een vakantie buitenshuis als het op 1 september zijn vriendjes weerziet op school.”

 

Hij zei dat kinderen de eerste slachtoffers zijn van armoede en dat kinderen daarom een belangrijke plaats innemen in het federale armoedeplan. Het plan bevat onder andere maatregelen in om de kinderbijslag te verhogen, om de uitbetaling van het onderhoudsgeld te verbeteren en om het onderhoudsgeld te verhogen. Maar de staatssecretaris drukte er dus op dat er naast deze overheidsinitiatieven ook inspanningen van verenigingen en burgers nodig zijn om te strijden tegen de armoede. “Vandaag hebben we daarvan een fantastisch voorbeeld gezien van het Secours Populaire met hun actie voor de kinderen die anders niet op vakantie vertrekken. Ik sta voor 100% achter dit initiatief.” Hij was dan ook verheugd te kunnen aankondigen dat minister van Maatschappelijke Integratie, Marie Arena, beslist heeft deze organisatie financieel te steunen.

 

Het Secours populaire zorgt er jaarlijks voor dat zo’n 500 kansarme kinderen uit Wallonië en Brussel een onvergetelijke vakantiedag kunnen doorbrengen. Dit jaar werd Oostende als bestemming gekozen.

 

Jean-Marc Delizée kondigde in Oostende ook aan ervoor te pleiten dat kinderarmoede centraal komt te staan tijdens het Europese Jaar van de Bestrijding van Armoede in 2010. In de tweede helft van dat Europese jaar zal België voor zes maanden voorzitter zijn van de Europese Unie.

 

Ik ben blij dat ik mocht meewerken aan de organisatie van deze mooie dag. Vanessa Vens.

09:16 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.