06-11-08

Archiefbank Oostende online!

Archiefbank Oostende online!

 

Het Archief van Oostende lanceerde op 3 november 2008 de Archiefbank Oostende, het gloednieuwe archiefbeheerssysteem van Oostendse archieven.  Het is een gebruiksvriendelijke en erg uitgebreide website die alle archiefdocumenten van de stad in kaart brengt en toegankelijk maakt voor derden.  Het is de waardige evenknie van de Beeldbank Oostende die reeds meer dan drie jaar operationeel is en dagelijks honderden bezoekers telt. 

 

Iedereen kan via een boomstructuur op zoek gaan naar alle archiefdocumenten i.v.m. een bepaald onderwerp of problematiek.  Via een uitgebreide zoekfunctie kan men ook snel en efficiënt erg specifieke archiefdocumenten terugvinden, bijv.  over een persoon of een straat.  Men kan zoeken via één of meer zoekwoorden, en/of op een bepaalde datum of periode en/of archiefvormer, enz.  

Wie een zoekactie op de Archiefbank Oostende onderneemt, krijgt er overigens meteen ook alle Beeldbankresultaten bij en kan rechtstreeks doorklikken.  Zo krijgt men in een oogwenk alle geïnventariseerde archiefdocumenten en beeldmateriaal te zien die in het stadsarchief van Oostende zitten.

Aan de hand van de zoekresultaten, kan men dan verder doorklikken om de gedetailleerde archiefbeschrijving te bekijken.  Als het archiefdocument is gedigitaliseerd, kan men doorklikken naar deze gedigitaliseerde versie in pdf-formaat die men ook kan afprinten.  Als er een nadere toegang is (een index, een samenvatting, …) kan men deze eveneens in pdf raadplegen en afprinten.  Men kan ook doorklikken naar alle verwante archiefbeschrijvingen zeg maar de “broertjes en zusjes” van het archiefdocument –  of naar de bovenliggende structuur of dieperliggende rubrieken. 
Bij elke beschrijving staat ook vermeld of het archiefdocument al dan niet beperkt of integraal openbaar is en/of gekopieerd mag worden, overeenkomstig de wettelijke bepalingen.
  

Via de Archiefbank Oostende kan u elk archiefdocument dat openbaar is maar nog niet gedigitaliseerd werd weergegeven, gratis reserveren of bestellen (dit laatste in bepaalde gevallen tegen kostprijs).
   

 

Kortom, dankzij de Archiefbank Oostende hoeft u uw huis niet meer uit om erg uitgebreid archiefonderzoek te verrichten in de Oostendse archieven.  Het Archief van Oostende is hiermee - voorzover bekend - het eerste stadsarchief in België dat zo’n uitgebreide service gratis via het web aanbiedt.  Ook in het buitenland zijn er nog geen dergelijke voorbeelden bekend.

De Archiefbank Oostende is integraal geconcipieerd en uitgewerkt door Claudia Vermaut, stadsarchivaris.  Het programma zelf is vervolgens ontwikkeld door het bedrijf LCP uit Oostkamp dat eerder al de Beeldbank Oostende ontwikkelde.

 

Op het moment dat de Archiefbank Oostende online ging, stonden er ca. 33.500 archiefbeschrijvingen online. Dat is slechts een fractie van wat er in het Stadsarchief van Oostende aanwezig is. De eerste versie van de  Archiefbank Oostende wordt nu zowel in de breedte als in de diepte uitgebreid.  In de komende weken en maanden zullen duizenden nieuwe beschrijvingen worden toegevoegd, die men ook systematisch kan opvragen. 

Op termijn zullen alle archiefdocumenten die zich in het stadsarchief bevinden via de Archiefbank Oostende beschreven worden. 

 

Het webadres van de Archiefbank Oostende is: http://archiefbank.oostende.be

10:00 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.