12-11-08

vandaag komt staatsecretaris van armoedebestrijding Delizée naar de Katrol

Deze zomer ontving ik staatsecretaris van armoedebestrijding Delizée toen een paar honderd Waalse en Brusselse kinderen ,die in armoede leven, een dag naar zee kwamen.

 

Ik vertelde de kersverse staatssecretaris over het schitterende project van de Katrol. Hij vroeg me hem in contact te brengen met de mensen van de Katrol. Toen ik hierover sprak met Jean-Pierre en Mieke namen zij onmiddellijk de kans aan om met de staatssecretaris van armoedebestrijding uit te nodigen om hun project diepgaand toe te lichten.

Het programma:

14.30 u. tot 14 45u. korte film weergave van het project De Katrol(15 min.)

14.45 u. tot 15.10 u. gesprek met enkele studenten en gezinnen.

15.10 u. tot 15.30 u. Wat in 2010? Wat kan onze inbreng zijn?

15.30 u. tot 16.00 u. De Heer Delizée maakt zijn indrukken over het project aan de pers duidelijk.

 

2010 wordt het Europees jaar voor de strijd tegen armoede. Dit project wil een antwoord bieden op de vraag van vele kwetsbare ouders: 'we willen dat onze kinderen het beter stellen dan wijzelf en een diploma kan daarbij helpen.' 1 op 8 jongeren behaalt in België geen diploma of getuigschrift. Dit gegeven kan een aanzet zijn om in de armoede terecht te komen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de studieachterstand reeds begint in het 3e kleuter en 1e en 2e studiejaar. Precies op deze doelgroep wil het project zich focussen.

Studenten gaan, onder supervisie van een ankerfiguur, 2 maal in de week - gratis - aan huis bij kwetsbare kinderen. Vanaf de start van het project (2002) zijn reeds  meer dan 350 studenten in het project gestapt.

De belangrijkste streefdoelen van De Katrol:

- kansarme kinderen kansrijker maken;

- het activeren van de zelfredzaamheid bij de ouders en het installeren van een studiecultuur;

- toekomstige leerkrachten en hulpverleners de kans bieden om kwetsbare gezinnen te leren kennen.

Dank zij de gunstige wetenschappelijke onderzoeken en het enthousiasme van de ouders en studenten, is het project al uitgedeind naar volgende steden en gemeenten: Menen - Kortrijk - Rotterdam - Torhout - Oostkamp. Voor volgend academiejaar start ook Gistel, Ieper en Middelkerke op.

De Katrol staat voor een integraal preventief ontwikkelproject. Naast de ondersteuning op studievlak is er aandacht voor problemen die de gezinnen dreigen te ontwrichten.

 

15:00 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.