27-11-08

voorlezen

 

Voorlezen is plezier voor kinderen èn voor volwassenen. Bovendien werkt het stimulerend voor de taalontwikkeling, de concentratie en de sociale vaardigheden van een kind.

 

Op woensdag 26 november 2008 (van 14.00 tot 18.00 uur) komt het Schepencollege voorlezen. Daarnaast kunt u in de ‘leeskamer’ terecht voor een heuse fotoshoot met uw favoriete boek! De fotografen van fotoclub De Meeuwen brengen u alvast van uw beste kant in beeld! Achteraf krijgt u de foto digitaal toegestuurd.

Woensdag om 17u was het mijn beurt om voor te lezen in de bib een bont gezelschap van grote en kleinere kinderen wachtte mij op. Ik kon het niet laten het eerste hoofdstuk van Roald Dahls "Matilhilda" te delen met de luisteraars. Sommige stonden op hun hoofd, anderen lagen languit. Ik zat in een schommelstoel. Een perfect decor.
 
Supertof, een meisje van 8 vroeg me of ze het boek kon meekrijgen, iedereen content en missie volbracht.
 
Vanessa
 

09:43 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-08

Wittelintencampagne 2008

Wittelintencampagne 2008 VIVA-SVV en zij-kant

 

Manneke Pis krijgt een wit lintje tegen geweld op vrouwen

 

Tijdens de Wittelintencampagne binden VIVA-SVV, de Socialistische Vrouwen Vereniging, en zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging, de strijd aan met geweld tegen vrouwen. Manneke Pis en vele andere standbeelden in heel Vlaanderen krijgen op 24 november, aan de vooravond van de start van de campagne, een wit lintje. Een wit lintje als teken om geen geweld te plegen op vrouwen en gewelddaden van anderen nooit te dulden of stilzwijgend te laten gebeuren.

 

Achtergrond

Op 6 december 1989 stapte een gewapende man een universiteitslokaal in het Canadese Montréal binnen. Hij liet de mannelijke studenten de klas verlaten en vermoordde de 14 aanwezige vrouwen. Dit drama ligt aan de basis van de wereldwijde Wittelintencampagne die elk jaar plaatsvindt van 25 november tot 6 december. Met het dragen van een wit lintje toont men zijn/haar engagement in de strijd tegen geweld op vrouwen.

 

Niet alleen Manneke Pis, maar ook andere standbeelden in heel Vlaanderen krijgen op 24 november een wit lintje:

 

West-Vlaanderen

 

Beeld

Locatie

Datum

Tijdstip

Schoenmaker en borstelman

Izegem: Centrale brug tussen Emelgen en Izegem

24/11/08

16u30

Standbeeld van de seizoenarbeider

Langemark: op de Madoine

24/11/08

18u00

Peter Benoit

Harelbeke: Park Stationsstraat

24/11/08

16u30

Peegie

Roeselare: Botermarkt

24/11/08

17u00

Breendje

Bredene: Hoek Nukkerwijkstraat en Buurtspoortwegstraat

24/11/08

16u00

De wind

Bredene: Duinenplein

24/11/08

16u30

Jan Palfijn

Kortrijk: Waterpoort (zijkant Schouwburg)

24/11/08

18u00

De Kantwerkster

Poperinge: Casselstraat- St. Annaplein

24/11/08

18u00

Louis Clesse

Oudenburg: Stationsstraat, vlak voor Romeinse toren

24/11/08

Na 17u00

Voorgevel Astoria

Lauwe: Hospitaalstraat

22/11/08

17u00

De  vissersvrouwen

Oostende: Stationsplein (Vanessa Vens en Diane D’hulst)

24 /11/08

17.30-

De 3 nonnen

Oostende: Witte Nonnenstraat (Mieke Verhulst en Kelly Debreuck)

25/11/08

9.30-

Koning Boudewijn

Oostende: Venetiaanse Gaanderijen

24 /11/08

18.00-

 Ter plaatse worden ook witte lintjes en postkaarten uitgedeeld aan de voorbijgangers (voor tijdstippen zie tabel).

18:07 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-08

21 jaar CKG Kapoentje vzw

als het over opvoedingsondersteuning gaat …

 

 

PERSBERICHT:  21 jaar CKG Kapoentje vzw

 

In aanwezigheid van onder andere het kabinet van minister Frank Vandenbroucke, minister Kathleen Van den Bremt, de Administrateur Generaal van Kind en Gezin, mevrouw Katrien Verhegge,  alsook de schepen van Opvoedingsondersteuning Oostende, mevrouw Vanessa Vens.

 

Inhoud:

 Op onze opendeurdag bestaat voor de eerste maal de mogelijkheid om beelden te maken van ons totaal vernieuwd centrum terwijl er geen kinderen aanwezig zijn.  Het academisch gedeelte van deze dag gaat door op het achturenplein te Oostende,  hoek Louisastraat – Vaniseghemlaan.  De officiële opening mede met de theatergroep de rustende moeders vindt plaats om 16u in de Brabantstraat 6 nabij het Wapenplein.

 

Naast de viering van ons 21 jarig bestaan wordt ook die dag officieel aangekondigd wat er gebeurt met onze vroegere gebouwen die we onlangs verlieten in De Haan.  Hiervoor kregen we een erkenning als vakantiecentrum voor kansarme gezinnen.

 

Het kabinet van Minister Frank Vandenbroucke en het kabinet van minister Kathleen Van den Bremt komen een nieuw proefproject opvoedingsondersteuning, sociale economie als brug tussen onderwijs en werk aankondigen die van start gaat op 1 januari 2009.  Schepen Vanessa Vens zal een toelichting geven over de opstarting van een buurt en nabijheidsdienst in het jaar 2009 (eveneens in samenwerking met CKG Kapoentje en de stedelijke kinderdagverblijven). Deze nieuwe vorm van kinderopvang zal vooral dienen als een ontmoetingsplaats van ouders en hun kinderen.  Naast tal van vooraanstaande wetenschappelijke sprekers komen die dag ook twee ouders aan het woord die hun ervaringen met de werking van ons CKG en ons zorgwoonproject willen delen met de aanwezigen.

 

Met vriendelijke groet

Voor CKG Kapoentje vzw

 Vanessa Vens                                                                                                          Patrick Blondé

Schepen Opvoedingsondersteuning                                                        Algemeen Projectleider 

 

 

            

09:00 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

den ofilant

Vrijdag had ik de eer om de nieuwe speelgoedzaak "den ofilant" officieel te openen. Ik wil graag langs deze weg de uitbaters veel succes wensen met hun nieuwe zaak.

http://denofilant.blogspot.com/2008/11/schepen-vanessa-vens-opent-den-ofilant.html

Vanessa.

08:51 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-11-08

vandaag komt staatsecretaris van armoedebestrijding Delizée naar de Katrol

Deze zomer ontving ik staatsecretaris van armoedebestrijding Delizée toen een paar honderd Waalse en Brusselse kinderen ,die in armoede leven, een dag naar zee kwamen.

 

Ik vertelde de kersverse staatssecretaris over het schitterende project van de Katrol. Hij vroeg me hem in contact te brengen met de mensen van de Katrol. Toen ik hierover sprak met Jean-Pierre en Mieke namen zij onmiddellijk de kans aan om met de staatssecretaris van armoedebestrijding uit te nodigen om hun project diepgaand toe te lichten.

Het programma:

14.30 u. tot 14 45u. korte film weergave van het project De Katrol(15 min.)

14.45 u. tot 15.10 u. gesprek met enkele studenten en gezinnen.

15.10 u. tot 15.30 u. Wat in 2010? Wat kan onze inbreng zijn?

15.30 u. tot 16.00 u. De Heer Delizée maakt zijn indrukken over het project aan de pers duidelijk.

 

2010 wordt het Europees jaar voor de strijd tegen armoede. Dit project wil een antwoord bieden op de vraag van vele kwetsbare ouders: 'we willen dat onze kinderen het beter stellen dan wijzelf en een diploma kan daarbij helpen.' 1 op 8 jongeren behaalt in België geen diploma of getuigschrift. Dit gegeven kan een aanzet zijn om in de armoede terecht te komen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de studieachterstand reeds begint in het 3e kleuter en 1e en 2e studiejaar. Precies op deze doelgroep wil het project zich focussen.

Studenten gaan, onder supervisie van een ankerfiguur, 2 maal in de week - gratis - aan huis bij kwetsbare kinderen. Vanaf de start van het project (2002) zijn reeds  meer dan 350 studenten in het project gestapt.

De belangrijkste streefdoelen van De Katrol:

- kansarme kinderen kansrijker maken;

- het activeren van de zelfredzaamheid bij de ouders en het installeren van een studiecultuur;

- toekomstige leerkrachten en hulpverleners de kans bieden om kwetsbare gezinnen te leren kennen.

Dank zij de gunstige wetenschappelijke onderzoeken en het enthousiasme van de ouders en studenten, is het project al uitgedeind naar volgende steden en gemeenten: Menen - Kortrijk - Rotterdam - Torhout - Oostkamp. Voor volgend academiejaar start ook Gistel, Ieper en Middelkerke op.

De Katrol staat voor een integraal preventief ontwikkelproject. Naast de ondersteuning op studievlak is er aandacht voor problemen die de gezinnen dreigen te ontwrichten.

 

15:00 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-08

Archiefbank Oostende online!

Archiefbank Oostende online!

 

Het Archief van Oostende lanceerde op 3 november 2008 de Archiefbank Oostende, het gloednieuwe archiefbeheerssysteem van Oostendse archieven.  Het is een gebruiksvriendelijke en erg uitgebreide website die alle archiefdocumenten van de stad in kaart brengt en toegankelijk maakt voor derden.  Het is de waardige evenknie van de Beeldbank Oostende die reeds meer dan drie jaar operationeel is en dagelijks honderden bezoekers telt. 

 

Iedereen kan via een boomstructuur op zoek gaan naar alle archiefdocumenten i.v.m. een bepaald onderwerp of problematiek.  Via een uitgebreide zoekfunctie kan men ook snel en efficiënt erg specifieke archiefdocumenten terugvinden, bijv.  over een persoon of een straat.  Men kan zoeken via één of meer zoekwoorden, en/of op een bepaalde datum of periode en/of archiefvormer, enz.  

Wie een zoekactie op de Archiefbank Oostende onderneemt, krijgt er overigens meteen ook alle Beeldbankresultaten bij en kan rechtstreeks doorklikken.  Zo krijgt men in een oogwenk alle geïnventariseerde archiefdocumenten en beeldmateriaal te zien die in het stadsarchief van Oostende zitten.

Aan de hand van de zoekresultaten, kan men dan verder doorklikken om de gedetailleerde archiefbeschrijving te bekijken.  Als het archiefdocument is gedigitaliseerd, kan men doorklikken naar deze gedigitaliseerde versie in pdf-formaat die men ook kan afprinten.  Als er een nadere toegang is (een index, een samenvatting, …) kan men deze eveneens in pdf raadplegen en afprinten.  Men kan ook doorklikken naar alle verwante archiefbeschrijvingen zeg maar de “broertjes en zusjes” van het archiefdocument –  of naar de bovenliggende structuur of dieperliggende rubrieken. 
Bij elke beschrijving staat ook vermeld of het archiefdocument al dan niet beperkt of integraal openbaar is en/of gekopieerd mag worden, overeenkomstig de wettelijke bepalingen.
  

Via de Archiefbank Oostende kan u elk archiefdocument dat openbaar is maar nog niet gedigitaliseerd werd weergegeven, gratis reserveren of bestellen (dit laatste in bepaalde gevallen tegen kostprijs).
   

 

Kortom, dankzij de Archiefbank Oostende hoeft u uw huis niet meer uit om erg uitgebreid archiefonderzoek te verrichten in de Oostendse archieven.  Het Archief van Oostende is hiermee - voorzover bekend - het eerste stadsarchief in België dat zo’n uitgebreide service gratis via het web aanbiedt.  Ook in het buitenland zijn er nog geen dergelijke voorbeelden bekend.

De Archiefbank Oostende is integraal geconcipieerd en uitgewerkt door Claudia Vermaut, stadsarchivaris.  Het programma zelf is vervolgens ontwikkeld door het bedrijf LCP uit Oostkamp dat eerder al de Beeldbank Oostende ontwikkelde.

 

Op het moment dat de Archiefbank Oostende online ging, stonden er ca. 33.500 archiefbeschrijvingen online. Dat is slechts een fractie van wat er in het Stadsarchief van Oostende aanwezig is. De eerste versie van de  Archiefbank Oostende wordt nu zowel in de breedte als in de diepte uitgebreid.  In de komende weken en maanden zullen duizenden nieuwe beschrijvingen worden toegevoegd, die men ook systematisch kan opvragen. 

Op termijn zullen alle archiefdocumenten die zich in het stadsarchief bevinden via de Archiefbank Oostende beschreven worden. 

 

Het webadres van de Archiefbank Oostende is: http://archiefbank.oostende.be

10:00 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-11-08

Paster Pype begraafplaats

Maandag 27 oktober 2008 legde ik een dossier voor aan het college voor de aanstelling van een  ontwerper voor de opmaak van een toekomstplan voor de begraafplaats “Paster Pype”

De begraafplaats “Paster Pype” aan de Nieuwpoortsesteenweg, in de volksmond “oed kerkhof”, werd in 1852 opgericht. De begraafplaats heeft een grote historische betekenis onder meer door de aanwezigheid , meestal in ruïneuze toestand, van  waardevolle en heemkundig en architecturale grafmonumenten.

 

De begraafplaats werd bij Besluit van de gemeenteraad van 27 februari 1976 definitief gesloten voor het verlenen van nieuwe grafvergunningen.

Bijzettingen kunnen alleen nog  in lopende vergunningen.

 

Het stadsbestuur overweegt de heropening van de begraafplaats en wenst ook een doorgedreven sanering van de site die samengaat met een herinrichting gekoppeld aan de wettelijke voorzieningen die de Vlaamse overheid decreteert.

De ontwerper  dient in samenspraak met het bestuur een efficiënte toekomstplan voor het kerkhof op te maken rekening houdend met de ruimtelijke kwaliteit , de huidige actieve structuren en de gewenste herinrichting.

 

Dit plan zal richtinggevend zijn en concrete oplossingen bieden  voor de uit te voeren saneringen.

 

Het dossier werd goedgekeurd.

Vanessa Vens

 

14:18 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-11-08

Geef om haar

haarklein

10:42 Gepost door een Oohstende voor bewoners, bedrijven en bezoekers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |