12-09-12

Wouter Devriendt en Groen Oostende moeten duidelijk kiezen - progressieve of neoliberale coalitie

Wordt Groen in Oostende een schaamlapje voor een rechtse neoliberale anti-sp.a coalitie? Tijd voor een antwoord Wouter.

http://www.facebook.com/vanessa.vens.3

Groen in Antwerpen is duidelijk. Ze voert een duidelijke progressieve en sociale campagne, een coalitie met enkel rechtse partijen tegen de sp.a is ondenkbaar. In tientallen andere Vlaamse gemeenten komen Sp.a en Groen samen op of hebben ze apart duidelijke afspraken. Niet in Oo

stende. Groen heeft een kartel afgewezen en heeft zelfs geen zin in een gesprek.

De Liberalen in Oostende zijn met hun aktiepunten zeer duidelijk. Ze willen het OCMW en het Sociaal Huis min of meer afschaffen en er weer een armenkas van maken, ze willen saneren, ontslaan (vervangen door vrijwilligers) en privatiseren omdat het voor hen belangrijker is om schulden af te bouwen, dan te investeren in de toekomst van Oostende en haar inwoners. Tegelijkertijd willen ze voor sommigen de belastingen verminderen of afschaffen. Op deze manier blijft de stadskas natuurlijk leeg en komen we in een negatieve spiraal van besparingen, saneringen en afdankingen. Een lokale economie groeit niet met wonderspreuken of onzichtbare handen, ze heeft ondersteuning en investeringen nodig en mensen die genoeg geld hebben om uit te geven. Maar dit is de visie van de Open VLD, hun conservatieve keuze is duidelijk, je weet wat je eraan hebt.

Het grote verschil tussen de democratische partijen ligt niet in de visie rond fietspaden, monumentenzorg, cultuur, sport of de investeringen in veiligheid. De meeste democratische partijen hebben hier wel een paar zinnige voorstellen over. Maar ze maken het verschil niet tussen een progressief sociaal beleid en een conservatief neoliberaal beleid. Enkel op deze vlakken elkaar vinden en daarvoor een sociaal en economisch afbraakbeleid ondersteunen of gedogen in Oostende,lijkt mij toch heel moeilijk te verdedigen naar een progressieve achterban.

Vandaag is de tegenstelling tussen de sociale progressieve partijen en de neoliberale conservatieve krachten niet alleen in Oostende.maar ook in België en Europa veel duidelijker en scherper. In de Verenigde Staten vindt momenteel de meest ideologische verkiezing in dertig jaar plaats. Tussen solidariteit en egoïsme, tussen sociale en financiële prioriteiten, tussen investeren en laten creperen, tussen ingrijpen en laten verloren gaan. Hoe klein Oostende ook is in vergelijking met het grote Amerika, het is identiek dezelfde discussie en het zijn identiek dezelfde uitdagingen. De keuze die in Oostende wordt gemaakt zal op kleinere schaal juist dezelfde gevolgen of geruststellingen hebben.

Wouter, het blijft mij en vele andere progressieve kiezers, die me aanspreken over de afgewezen toenadering tussen Groen en Sp.a Oostende, een raadsel waarom je niet duidelijker bent over wat je na de verkiezingen met jouw stemmen zult doen. De Oostendenaar heeft maar 1 keer om de zes jaar zijn stem en kan die nadien niet terugvragen. Gestemd is gestemd.
Ik ben bereid om met alle progressieve en sociale organisaties en personen in Oostende samen te werken voor een progressieve sociale en democratische bundeling van de krachten. Maar ik heb van Groen de afgelopen weken geen duidelijk antwoord gehoord op de volgende vraag:

Zal Groen in een coalitie treden met de rechtse partijen zonder de sp.a ?

Ja of Nee ?

Progressieven hebben het recht om dit duidelijk te weten.
Indien je dit wil Wouter, ga er dan voor en dan weet iedere progressieve kiezer voor welk soort beleid je gaat.
Is dit helemaal niet je bedoeling, zeg dat dan duidelijk en dan kunnen we in alle verscheidenheid campagne voeren voor een sociaal, groen en vernieuwd Oostende.

Mistige antwoorden en lange persteksten zullen door mij en veel anderen beschouwd worden als een JA van Groen aan een conservatief, neoliberaal beleid in Oostende.

19:30 Gepost door stoeten ostendenoare in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.