24-09-12

(archief) de geschiedenis van de pwa in oostende

PWA Oostende werd opgericht in 1996 en bestaat dit jaar 15 jaar.

Er werd beslist om deze heuglijke gebeurtenis, samen met al de medewerkers te vieren. Op vrijdag 9 september 2011 is het zover en wordt er gefuifd in de Charles Lindbergh.

PWA Oostende startte de activiteiten in het voorjaar van 1996. Het PWA groeide uit tot een klusjesdienst waar mensen iets konden bijverdienen bovenop hun uitkering.

Vanaf 1 oktober 2004 werd de dienstverlening uitgebreid, waarbij via het systeem van de dienstencheques, mensen werden tewerkgesteld met vaste arbeidscontracten.

PWA Oostende, een succesverhaal, …

Doorheen zijn bestaan stond het PWA-verhaal regelmatig onder druk. Nochtans blijkt het PWA-systeem een succesverhaal.

Voozitter Vanessa Vens wijt het succes aan het feit dat PWA, als enige een kwaliteitsvolle totaalservice aanbiedt, met enerzijds klusjeshulp in het stelsel van de PWA-cheques en anderzijds de poetshulp in het systeem van de dienstencheques. Op die manier groeide het PWA uit tot een belangrijke speler op de arbeidsmarkt, maar vulde het PWA ook een maatschappelijke behoefte bij vele hulpbehoevende particulieren en verenigingen.

Directeur Michel Vincke, die het PWA opstartte in Oostende, blikt bijzonder tevreden terug op de afgelopen 15 jaar. De grootste realisatie vindt hij ongetwijfeld de oprichting van de afdeling Dienstencheques op 1/10/2004, waarmee we echt als een onderneming, weliswaar met serieuze sociale inslag, konden gaan acteren. Het zorgde voor een serieuze bijkomende tewerkstelling in Oostende, van op vandaag 98 mensen.

Ook het bezoek van toenmalig Minister Miet Smet op 11 mei 1999 was een hoogtepunt voor onze organisatie, die ik niet snel zal vergeten

De bezigheden en enkele cijfers van PWA OOSTENDE

·        Het klassieke PWA-stelsel:

In de klusjesdienst, het zogenaamde klassieke PWA, werken er maandelijks gemiddeld 130 mensen. Ze onderhouden tuintjes, voeren kleine klusjes uit, helpen mee aan activiteiten van verenigingen, bedelen folders, helpen mee met de bedeling van de maaltijden in de scholen, poetsen gemeenschappelijke delen van kleine appartementsgebouwtjes, …

Zo hebben we bijvoorbeeld mensen die een handje toesteken voor Toerisme Oostende, Wijkwerking Hazegras, KV Oostende, Zeilschip Mercator, verschillende scholen, Blauw Kruis, Lichtbaken, Stad Oostende, Sociaal Huis Oostende, …

Ze mogen tot maximaal 45 uren werken per maand.

Maandelijks bedienen ze 230 klanten.

Gemiddeld worden zo’n 4.300 uren gepresteerd per maand.

Voor de PWA’ers worden regelmatig opleidingen georganiseerd.

·        PWA en dienstencheques:

Op vandaag werken er in ons PWA onder het systeem van de dienstencheques 98 mensen, goed voor ruim 50 voltijdsequivalenten. De activiteit hier is poetsen bij particulieren.

Het afgelopen jaar werden een kleine 80.000 uren gepoetst. Momenteel bedient het PWA maandelijks ruim 650 klanten.

·        PWA ondersteunt tewerkstellings- en opleidingsinitiatieven

Jaarlijks ondersteunt PWA Oostende ook tewerkstellingsinitiatieven en of opleidingsinitiatieven.

Voor onze PWA’ers organiseren we regelmatig opleidingen, zoals groenonderhoud, schildertechnieken, EHBO, … Sinds een aantal jaren ondersteunen we projecten van Kringloopcentrum De Kust.

·        PWA als promotor van tewerkstellingsmaatregelen


Sinds 1998 wordt het PWA ingeschakeld om federale tewerkstellingsmaatregelen te promoten, bij zowel werkzoekenden als bij werkgevers. Het afgelopen jaar werden op die manier ruim 1000 Activa-kaarten aangevraagd bij de RVA en namen we deel aan verschillende infosessies.

22:10 Gepost door stoeten ostendenoare in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.