24-09-12

(archief) Kinderdagverblijf Wiegelied breidt uit met 5 occasionele plaatsen

Elke zwangere of pas bevallen Oostendenaar zal het kunnen beamen: opvang vinden voor hun baby is een moeilijke zoektocht en eentje waar je best tijdig aan begint. De wachtlijsten zijn lang en het is voor velen bang afwachten of ze in hun opzet zullen slagen.

Sommige ouders vallen de dag van vandaag zelfs compleet uit de boot: ze vinden de weg niet tijdig naar de opvang of het opvangaanbod is onvoldoende afgestemd op hun vraag. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn: de startdatum van de opvang is moeilijk in te schatten omdat ouders nog werkzoekend zijn; of ouders hebben maar kortdurende opvang nodig voor bijvoorbeeld het volgen van een opleiding; of ouders ervaren informele (culturele) drempels om kinderopvang te gebruiken. Vaak gaat het om ouders uit kwetsbare bevolkingsgroepen.

Het tekort aan occasionele kinderopvangmogelijkheden zorgt er voor dat een hele groep mensen vandaag geen opleiding kan volgen of werk kan aanvaarden. Dit is een onwenselijk uitsluitingsmechanisme en het zorgt er voor dat bepaalde ouders in armoede wegglijden of blijven, aldus Kind en Gezin. Daarom werden aan een aantal opvangvoorzieningen in Vlaanderen plaatsen voor occasionele opvang toegekend. Wiegelied kreeg er vijf.

Concreet betekent dit dat Wiegelied vanaf april 2010 vijf plaatsen extra kan aanbieden aan specifieke doelgroepen. Deze doelgroepen zijn nauwkeurig omschreven in een Ministerieel Besluit. Het gaat om kinderen van ouders die niet werken en plots werk vinden of een opleiding starten, ouders die deelnemen aan een sollicitatiegesprek, gezinnen die in een acute crisissituatie verkeren, gezinnen waar behoefte is aan een korte draaglastvermindering of kinderen voor wie om sociale en/of pedagogische motieven opvang gedurende de dag en begeleiding buiten het eigen gezin wenselijk is.

De occasionele opvang is in tijd beperkt en kan niet langer duren dan 6 maanden. Bij een langere opvangnood wordt samen met het gezin uitgekeken naar een aansluitende opvang binnen het reguliere aanbod. Het kunnen instappen in het occasionele aanbod wordt niet door de rangorde op de wachtlijst bepaald, wel door het al dan niet behoren tot één van de doelgroepen.

22:02 Gepost door stoeten ostendenoare in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.