09-10-12

Rialto sluit de deuren - maar als het van mij zou afhangen

Na tientallen jaren jong en oud in Oostende te hebben voorzien van de beste en meest opmerkelijke films in het hartje van Oostende (waarna we nog iets konden gaan eten en drinken) sluit de Rialto de deuren.

De films worden momenteel verzonden via een digitaal formaat en dat zou een enorme investering vereisen terwijl de Rialto natuurlijk moet gaan opboksen tegen Kinepolis op het vlak van cinema-ervaring en parkeergelegenheid. De Rialto heeft natuurlijk als voordeel dat het in het centrum ligt en een redelijke prijs vraagt.

De Rialto is ook de thuisbasis van de filmclub van zo'n 1700 leden die ervoor zorgde dat de betere film in Oostende toch minstens één keer werden gedraaid op een groot scherm. Sommige films komen slechts tot hun recht op een groot scherm en een cinema avondje uit is nog altijd een sociale ervaring.

Momenteel is het helemaal nog niet duidelijk wat moet gebeuren met de filmclub en welke alternatieven kunnen worden geboden indien de Rialto effectief de deuren zou moeten sluiten en het is ook niet duidelijk of de cinema zou moeten openblijven (met eventueel ook congressen, teleconferencing of telecolleges als bijkomende activiteiten).

Het is ook niet duidelijk wat de familie wilt doen en welke de eventuele nieuwe mogelijkheden zijn die in projecten zullen worden voorzien (een appartementsgebouw met op het gelijkvloers een aantal flexibele hypermoderne nieuwe cinema-teleconferencing-tele(noem maar op) zalen. 

Het is alleszins een dossier dat tijdens de coalitie-onderhandelingen op tafel zal moeten worden gelegd en waar ik - als de verkiezingen het me toelaten - mijn schouders onder wil zetten.

Een cinema in een uitgangsbuurt is een vereiste om de uitgangsbuurt levendig te houden. Zelfs als die Cinema enkel in het weekend voor films wordt gebruikt en de rest van de week andere activiteiten heeft (zoals de kleinere cinema's in de verschillende Oostendse wijken vroeger).

We moeten creatief zijn. Maar als we de herwaardering en opleving van de uitgangsstraat in Oostende een boost willen geven moeten we het dossier Rialto en enkele andere leegstandproblemen dringend onder handen nemen. Dergelijke grote lege gebouwen veranderen het hele karakter en imago van de straat.

Ik denk dat de handelaren en horeca in de Langestraat me niet zullen tegenspreken.

12:13 Gepost door stoeten ostendenoare | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.